2024. gada 19. marts
A- A A+
Viegli lasīt

6 ieteikumi drošākai online dzīvei jeb kā sevi pasargāt interneta vidē

Otrdien, 5. februārī, visā pasaulē tiks atzīmēta Vispasaules Drošāka interneta diena ar saukli “Drošāks internets sākas ar tevi!”. Personu datu pārkāpumi, bieži ļaunprogrammatūras uzbrukumi, mikromērķētas un personalizētas reklāmas sociālajos tīklos ir tikai daži no mūsdienu digitālajiem riskiem. Aicinot ikvienu aizdomāties par to, kā pasargāt sevi un savus tuvākos interneta vidē, digitālā iniciatīva Samsung Skola nākotnei ir apkopojusi sešus kiberdrošības higiēnas ieteikumus.

“Tāpat kā mēs rūpējamies par savu personīgo higiēnu, uzturot labu veselību, tikpat svarīgi ir arī rūpēties par mūsu digitālo labklājību. Tāpēc ikvienam interneta un viedierīču lietotājam ir jāievēro kiberdrošības higiēna. Tā ir digitālo risku apzināšanās, kā arī apziņa, ka ikviens var kļūt par potenciālu kiberuzbrukuma mērķi. Interneta vīrusi e-pasta ziņu pielikumos, uzlauztas paroles, pikšķerēšana jeb datu vai naudas izkrāpšana – šie ir tikai daži no kibertelpas drošības un privātuma riskiem, no kuriem iespējams izvairīties, ievērojot dažus vienkāršus noteikumus,” saka Egle Tamelīte, Samsung Skola nākotnei iniciatīvas vadītāja Baltijā.

1. Nosakiet savas robežas
Izlemiet, kādus datus esat ar mieru sniegt dažādām lietotnēm un interneta pakalpojumiem, un esiet nelokāmi. Ja lejupielādētā lietotne pieprasa datus, kuriem nevēlaties dot piekļuvi, konsekventi sekojiet savam lēmumam. Apdomājiet un pieņemiet lēmumu arī par savu sociālo tīklu saturu – ar kādiem ierakstiem, fotogrāfijām, personiskajiem datiem esat gatavs dalīties.

2. Izraujieties no digitālajiem burbuļiem
Cilvēki, kuri jaunumus galvenokārt iegūst no sociālajiem tīkliem, pakļauj sevi riskam nokļūt digitālajā burbulī. Iemesls tam ir algoritmi, kas analizē lietotāja aktivitātes un nosaka, kādu saturu un reklāmas turpmāk piedāvāt. Tieši pateicoties algoritmiem, cilvēki visbiežāk redz ierakstus tikai no tiem ziņu avotiem, kuri tiem jau patīk un kuriem tie sliecas piekrist. Lai iegūtu dažādu informāciju, izmantojiet vairākus ziņu kanālus un iepazīstieties arī ar pretējiem viedokļiem.

3. Pārvaldiet savas paroles
Mūsdienās galvenā paroļu vājība ir nevis to vienkāršība, bet tas, ka daudzi cilvēki izmanto tās pašas paroles vairākiem, vai pat visiem saviem kontiem. Drošāk ir izmantot dažādas paroles, it īpaši vērtīgākajiem kontiem. Lai daudzo paroļu pārvaldība nesagādā galvassāpes, ieteicams izmantot paroļu pārvaldības programmas vai vienkārši tās pierakstīt uz papīra, tiesa sarakstu nevajadzētu glabāt makā vai telefona maciņa kabatiņā.

4. Izmantojiet vairāku faktoru autentifikāciju
Nozīmīgāko sociālo tīklu, e-pastu un finanšu pārvaldes kontu drošību ir iespējams krietni uzlabot, izmantojot papildu autentifikāciju. Vairāku faktoru autentifikācijas sistēmas nosūta īsziņu ar sešu ciparu kodu, ko jāievada pieslēgšanās laikā. Vēl drošāk ir izmantot īpašu kodu ģenerēšanas lietotni viedtālrunī.

5. Dzēsiet neizmantotās lietotnes
Lietotnes spēj ļoti precīzi noteikt viedtālruņa atrašanās vietu un nodod šo datus reklāmas un mārketinga uzņēmumiem. Atliek vien nēsāt telefonu kabatā, lai uzņēmumi zinātu, kurp dodaties un cik ilgi tur uzturaties, turklāt pēc jūsu telefona tehniskajiem parametriem var spriest par jūsu vecumu, dzimumu un citu personisku informāciju. Ja kādu lietotni vairs neizmantojat, izdzēsiet to no telefona. Ja tā atkal būs nepieciešama, to var ātri uzstādīt no jauna – taču līdz tam tā nesekos līdzi jūsu gaitām pasaulē un internetā.

6. Atjauniniet lietotnes
Mūsdienās interneta ļaundariem vienlīdz pievilcīgi ir gan datori, gan mobilās ierīces, kas glabā mūsu sensitīvākos datus. Lai aizsargātu viedierīces pret kiberuzbrukumiem, regulāri atjaunojiet to programmatūru un operētājsistēmu. Tāpat der atcerēties, ka ierīcēs nevajadzētu uzstādīt programmas, kas iegūtas no apšaubāmiem avotiem, piemērām, pirātiskām interneta vietnēm.

Par Samsung Skolu nākotnei
Samsung Skola nākotnei ir “Samsung Electronic Baltics” sociālā iniciatīva, kuras ietvaros jau otro gadu tiek realizēta programma “Skolēna digitālais IQ”. Tā tapusi sadarbībā ar Latvijas digitālās jomas ekspertiem, un programmas mērķis ir veicināt jēgpilnu digitālo tehnoloģiju lietošanu, izmantojot tās ikdienas dzīvē, mācībās un arī nākotnē, uzsākot darba gaitas. Programma www.skolanakotnei.lv bez maksas pieejama ikvienam. Programmas partneri ir Latvijas Drošāka interneta centrs, kustība “Iespējama misija”, Valsts izglītības satura centrs, LR Kultūras ministrija, LR Izglītības un zinātnes ministrija, CERT.LV, Eiropas Parlamenta Informācijas birojs, Rīgas Skolēnu dome un digitālo risinājumu aģentūra “Cube”.

Plašāk par projektu: www.skolanakotnei.lv
Iespēja uzzināt jaunāko: www.facebook.com/samsungskolanakotnei

Plašāka informācija:
Egle Tamelīte
Skola nākotnei iniciatīvas vadītāja Baltijā
E-pasts: [email protected]